Cap de les dones que tens ara al voltant ho poden ser. Porten lligacames, els llavis vermells, la manicura ben feta? Aixequen la cella quan t’hi dirigeixes com si esperessin una bajanada? Potser una t’ho sembla perquè fa olor de gessamí, però fixa-t’hi bé, que no és el perfum imprès a la pell, és el record de l’ambientador de la darrera botiga on ha estat. El fet de no saber distingir una aroma d’ambientador d’un núvol olorós sortit d’un potet de cristall ja t’incapacita per ser un rastrejador d’Úrsules, les criatures més perfectes, les sirenes, amazones, marededeus i barjaules que fan trontollar el terra que trepitges.

Has viscut mai un terratrèmol? Un d’aquells fluixets que et poden desvetllar una mala nit o que sacsegen la llibreria fent caure les figures estúpides que hi tens. Deus haver pres un cafè a una terrassa mal ubicada sobre una línia de metro no gaire profunda. La cullera vibra del primer vagó a la cua cada vegada que passa per sota. Remarcable però no arriba a distreure’t de les teves ocupacions. Això passa també quan elles, les Úrsules, es creuen un instant amb la teva vida. Has de tenir una sensibilitat molt especial per captar-ho i saber aferrar-te a l’oportunitat de tenir-ne una de bones i que no t’ignori. D’atreure-la i oferir-li un pacte prou bo perquè et dediqui una estona del seu temps i et faci fills i et porti al cine i deixi que li facis el sopar.

Les àvies les confonen amb bruixes. No van mal orientades si comptem que l’encanteri a què et podrien sotmetre, si en fossis digne, que no, és tan difícil de trencar com la successió del dia i la nit o l’amor ferotge d’una mare per un fill. Són obscenes, altives, de parla exquisida i conversa llarga tan llarga que es diu que algú s’ha mort de deshidratació per no tenir la precaució de fer un glopet d’aigua de tant en tant mentre s’expliquen. D’aquí que a més de bruixes, sirenes i per extensió, barjaules. Marededeus per als creients que pequen i amazones per als que les admiren i es rendeixen.